व्यावसायिक महत्त्वका उष्ण र उपोष्ण फलफूल, तरकारी तथा आलंकारीक बालीहरुको जातीय सुधार तथा विकास, उत्पादन प्रविधि, विरुवा प्रसारण एवं नर्सरी व्यवस्थापन, रोग किरा व्यवस्थापन, आनुवांशिक श्रोतहरुको संरक्षण तथा प्रयोग, संरक्षित संरचनामा बेमौसमी तरकारी खेति, पोस्ट-हार्भेस्ट प्रसोधनमा अनुसन्धान कार्य केन्द्रित रहेको छ l
लक्षित फलफूल र तरकारी:
- उष्ण र उपोष्ण फलफूल- आँप, लिची, अम्बा, केरा, कागती, अंगुर, अनार, अमला, बयर, सपोटा, मेवा
- व्यावसायिक तरकारी- टमाटर, मुला, भण्टा, भेंडे खुर्सानी, भिण्डी, केराउ, बोडी, काउली, बन्दा, काक्रा-फर्सी समूह
तरकारीको मूल बीउ र फलफुल बिरुवा उत्पादन तथा विक्री-वितरण:
- तरकारी: मुला (चालीस दिने) , गेलभेंडा (पुसारुबी), भण्टा (पुसा पर्पल लङ्ग), भेंडे खुर्सानी (क्यालीफोर्नीया), भिण्डी (अर्का अनामीका), केराउ (आर्केल) , बोडी (मालेपाटन १)
- फलफूल: आँप (अम्रपाली, मल्लिका, दशहरी बम्बै ग्रिन) लिची (कल्कतिया, मुजाफर्फुर), अम्बा (लखनउ ४९, इलावाबाद सफेद) , कागती (सुन कागती १, सुन कागती २, युरेका) अंगुर (हिमरोड, पर्लेट, पंजाव पर्पल ,स्टोबेन, क्याहो, ब्युटी सिडलेस, डेलावर), अनार(HRDPOMO—001,HRDPOMO—0002,HRDPOMO—003, HRDPOMO—004, HRDPOMO—005) र फूल (गुलाब, क्रोटोन, एक्जेरा, एकिलफा )